На Бъдни вечер се извършват магически ритуали и се гадае за плодородие, за здраве и благополучие.

Вярва се, че в полунощ на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците.
Така или иначе това е идеалното време за гадаене. На Бъдни вечер се извършват магически ритуали и се гадае за плодородие, за здраве и благополучие.

Един от най-разпространените традиционни начини е чрез орехи: всеки на масата трябва да счупи по  един орех - ако ядката на ореха е здрава, той също ще бъде здрав през цялата година.

Здраве и щастие очакват този, който пръв кихне на Бъдни вечер.

Не забравяйте да си пожелаете нещо, смята се , че на Коледа желанията се сбъдват.

Гадае се и по лучени люспи - по една люспа се нарича на всеки месец от годината и се пълни с щипка сол. Мократа люспа вещае дъждове и сняг, сухата – горещини.

След полунощ на Бъдни вечер започват така наречените дванадесет мръсни дни, които продължават до Йорданов ден (6 януари). Народът ги нарича още погански или вълчи нощи, защото от 25 декември до 6 януари границата между земята и небето изчезва. Разделението между двата свята временно се заличава. По време на поганските дни духове на умрелите идват в света на живите.
А какъв е редът за раздаване на парчетата от празничния хляб?

Стопанинът разчупва питата. Първото парче винаги е за мъртвите (или Богородица), второто за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството.

Младите момичета могат да сънуват бъдещия си жених, като сложат първата хапка от питата под възглавницата си.

 

001
На Бъдни вечер ще разберете каква ще е половинката ви

Вечерта легнете пред къщата на снега, а на сутринта разгледайте отпечатъка от тялото си. Ако той е останал гладък, мъжът ви ще бъде с прекрасен характер и ще живеете щастливо.

Гадаене с кърпа за лице

Закачете кърпата от външната страна на прозореца и кажете: „Съпруже, ела при мен и изтрий лицето си! ” Ако на сутринта кърпата е мокра, очаква ви скорошна сватба, ако е суха, ще се наложи да чакате още.

 

pure-candles-pillar-candles

 

 

Гадаене с восък

Запалете свещ и я наклонете така, че восъкът да капе в голям съд с вода.

Тълкуване на символите:

Дърво - Ако е с клони, насочени нагоре, обещава радост. Клоните, сочещи надолу, предвещават тъга.

Цвете -  Възможно е да срещнете нова любов.
Къща - Финансово благополучие, успехи – служебни и вкъщи.
Човешка фигура - Подкрепа от приятели, нови запознанства.
Дракон - Много хубава фигура, символ на сбъднатите желания и на растежа в кариерата. Очаква ви повишение в службата.
Ивици с размити краища - Пътешествие, командировка, пътуване.
Лоши знаци - Кръст, безформени руини, животно, ветрило.
 
Гадаене за любов на две свещи

Вземете две еднакви по дължина свещи. Нека едната олицетворява мъжкото начало, а другата – женското. Запалете ги едновременно и наблюдавайте коя гори по-бързо. Това е свещта (човекът), която е в подчинение на другата.

Ако искате да разберете дали партньорът е подходящ за вас, вземете бяла свещ, която да символизира вашия партньор, и друга, която да бъде символът за вас самите. Първо запалете вашата свещ и наблюдавайте как гори. Обърнете внимание колко равномерно гори и дали от едната страна не се стича прекалено много восък. След това запалете със своята свещ тази на партньора. Ако тя гори по същия начин като вашата, то вие и партньорът ви си подхождате отлично.

Ако и двете свещи горят тихо и равномерно, то ви очаква тих и спокоен семеен живот.

 

heart_candles-7047

 

 

Гадание за изневяра се прави с една по-тънка и една по дебела свещ. Наречете едната свещ със своето име, а после запалете и двете свещи. След това кажете: „Нека моята свещ не изгори докрай, ако той/тя ми изневерява.“ Ако свещта ви угасне, можете да приемете това за знак, че любимият ви изневерява.

Не забравяйте, че Коледна е празник, ако се страхувате от гадаенето или неговият резултат ви плаши, по-добре отложете заниманието или изобщо не го започвайте.