Празникът не бива да се ограничава в пиене, ядене и получаване на подаръци.

Защо толкова често Коледа не успява да отговори на очакванията ни? Планираме отнапред с ентусиазъм и грижа, но нерядко, когато празникът дойде, оставаме равнодушни.

Всъщност причините празниците да ни разочароват, могат да се обяснят сравнително просто, пише Антъни Селдън, автор на книгата "Отвъд щастието", в "Гардиън".  Те се коренят в това, че поставяме удоволствието си на първо място.

Планираме в най-големи детайли какво ще правим,  ядем и пием. Но удоволствито, което получаваме от тези дейности, е мимолетно.

Спектакълът, за който сме купили билети, се е оказал твърде предвидим, а пътуването до къщи - твъред дълго. Коледният пазар, е бил по-скоро натоварващ, а питиетата не са отговорили на очакването да са специални.  Отделили сме много време и усилия, избирайки подаръците, които ще подарим, но на даровете, които сме получили, им липсва същата грижа.

Накрая просто ни се иска цялата дандания да мине. Гостите да си отидат и да се върнем към всекидневната си рутина, от която така искахме да се измъкнем.

За мнозина Коледните празници са дори още по-лош период на почти непоносима самота, тъга и съжаления. Хората копнеят за компанията и обичта на близките си, но по една или друга причина се чувстват потиснати, независимо дали са сами по празниците или сред други хора. Да знаеш, че всеки около теб се весели, също засилва нивата на потиснатост и депресия.

А всъщност начинът да обърнем хода е много прост. Трябва да поставим другите, а не себе си в центъра на коледното преживяване. По този начин ще се почувстваме много по-добре.

Ако искаш да се чувстваш добре - прави добро. Поканете някой близък или приятел на празничната маса, занесете вкусна храна на самотен възрастен съседт. Зарадвайте някого с хубав подарък.

Най-добрата рецепта е да се включите в някоя доброволческа инициатива. Вече и у нас има такива възможности.

Психолозите са установили, че колкото по-рано започнем да учавстваме в благотворителни инициативи, толкова по-доволни ще се чувстваме. Така че научете децата още от училищна възраст да са активни и да се включват в подобни акции.

Българската технологична фирма Melissa Climate например обяви коледна кампания срещу изсичането на иглолистни дръвчета за украса.
“Вероятно малцина са запознати, че за да израсне с 10 см., на едно борче са му необходими две години. Същевременно за броени дни преди празниците биват изсечени хиляди такива дръвчета, само за да бъдат струпани по улиците и пазарите, след което поставени за няколко дни вкъщи и изхвърлени. Екипът на Melissa призовава тази Коледа да се откажем от украсата от отсечено дърво и да го заменим с елхичка в саксия, която може да бъде посадена след празниците” - споделя Любомир Янчев, основател на Melissa, който е едва на 20 години. Ето един пример как можем да бъдем по-добри и грижовни.

А Антъни Селдън завършва статията си с обощението, че глезенето и мисълта за стомаха няма да ни направят щастливи по Коледа, докато грижата и вниманието към другите ще направят празниците истински радостни и изпълнени със смисъл.