Потопете се в загадките на древен Рим, водени от най-сладкодумния и интригуващ екскурзовод - Алберто Анджела

Знаете ли кой от римските императори държи първенството по сексуални подвизи? Нерон, Калигула или Тиберий?

Според Светоний Тиберий е имал на остров Капри истинска порно-централа, в която младежи изпълнявали най-странните прищевки и капризи на презадоволения император.

А култът към задните части не датира от вчера. Скорошната мания на звезди като Дженифър Лопес, Бионсе и Ники Минаж по обожествяване на женските дупета има своите корени в античната древност. Гърците и римляните са имали различно отношение към голотата и са развили култ към атлетичното тяло, за което свидетелстват множеството статуи, останали от онова време.

Средишно място в култът към тялото е било отредено на задните части, независимо мъжки или женски, те дори са имали своя богиня.

Римляните са гледали на сексуалната потребност по различен начин от нас.  За тях тя е била нещо базово, наред с глада и жаждата и по тази причина сексуалнията акт се е извършвал без излишно суетене или бавене посред бял ден, понякога и пред погледа на прислугата.
Чак по-късно християнстовото превръща секса в табу и в нещо мръсно, скрито и грешно.

 

ancient-rome

 

Какво друго са харесвали  древните римляни? Как са се целували? Носели ли са червени рози на първата среща? Какво е ставало през първата брачна нощ? Какви трикове са използвали жените, за да съблазнят мъжете? И как са им изневерявали? Какви са били предпочитаните пози в леглото? Съществували ли са бельо, луксозни проститутки, афродизиаци и секс играчки?

 

Отговорите на всички тези въпроси, а и на още много други, ще намерим в книгата "Любов и секс в древен Рим" на италианския автор Алберто Анджела. С нея ще се пренесем буквало между завивките на историята.

Това е книга за историята и любовта. Тя ни кара, тласкани от силата на нашето любопитство, да се потопим в далечен и привлекателен свят. В нея изкусността на белетристиката е съчетана с точността на историческото изследване. Авторът стъпва върху познание, почерпано от археологически обекти, лабораторни данни, редица постижения на науката за античността, древни текстове, стотици артефакти от музеите, фрески, статуи и графити от Помпей и Херкулан.

Анджела не само е ерудиран познавач на Древен Рим, той е сладкодумен автор, който представя историята по най-интригуващия и забавен начин. Той буквално ни връща няколко века назад, и ни запознава с различни хора от тогавашното общество: влюбена двойка; млада аристократка, посещаваща известен гладиатор; баща, който придружава сина си в „сексуалния му прощъпулник”; елитна проститутка в нейното ежедневие... Постепенно си даваме сметка, че любовта и сексът преди 2000 години невероятно много приличат на сегашните. Но и доста се различават…