При ежегоден профилактичен скрининг лекарите могат да установят предраковите състояния, за да бъдат взети най-правилните терапевтични мерки.

Съвременният стресов живот води до увеличаване на "женските заболявания". Например ракът на маточната шийка се нарежда на 5 място по честота сред разпространението на всички карциноми – като според СЗО в България се наблюдава тенденция към увеличаване на смъртността, причинена от това коварно заболяване.

Данните показват, че най-често от рак на маточната шийка биват засегнати дами между 50–59 години, от рак на ендометриума  (маточното тяло) възрастовата граница е между  65–69 г., а от  рак на яйчника най-често страдат жени между 60–64 години.

И при трите вида карциноми  има тенденция към увеличаване на регистрираните случаи през последните години. В България всяка година се диагностицират около 1000 жени, страдащи от рак на шийката на матката. Вероятно с недиагностицираните случаи бройката на заболелите жени е доста по–голяма.

От ключова важност за лечението на тези заболявания е ранната диагностика и определянето на стадия на развитие на злокачествените новообразувания.

"Най-добре е диагностицирането да се извърши чрез лапароскопия", уточнява д-р Благовест Бечев, специалист по миниинвазивна гинекологична хирургия.
Наскоро той проведе успешно лапароскопско лечение на карцином на ендометриума на 72-годишна пациентка, която е диагностицирана в 1-ви стадий от развитието на заболяването. Благодарение на проведеното лечение по метода на миниинвазивните оперативни техники, пациентката е изписана още на втория ден.
Този пример показва на практика какви са предимствата на щадящите за организма т.нар. безкръвни операции.
„Спрямо стадия на развитие на заболяването се определя и обема на операцията. Най-добрият вариант, който дава положителни шансове за излекуване, е карциномът да е диагностициран между 1-ви и 2-ри стадий. Оперативното лечение е възможно до 3-тия стадий. Когато имаме случай в 4-ти стадий не можем да дадем обективна прогноза за изхода на лечението и  продължителността на живот на пациента. Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете за успешно лечение“, уточни специалистът.

От Медицински комплекс „Д-р Щерев“ уточняват още, че ежегодната профилактика е изключително важна. Карциномът не се появява за една година. Обикновено има „предвестници“ за развитието му, което продължава с години. При ежегоден профилактичен скрининг лекарите могат да установят предраковите състояния, за да бъдат взети най-правилните терапевтични мерки. Затова от болницата организират чести кампании за профилактика на пациентите.

Най-добрата медицинска практика изисква модерно високотехнологично оборудване, съобразено с последните тенденции в ендоскопската хирургия и последващата реанимация.

Миниинвазивната  хирургия в гинекологията позволява операторът да работи с голяма точност с инструменти през незначителни разрези в корема. Основните предимства на тази затворена техника е изключително бързото възстановяване на пациентите. По време на гинекологичната лапароскопска операция хирургът, благодарение на камера с висока разделителна способност, вижда много по-добре коремните органи на пациентката. Лапароскопските операции са много по-прецизни поради добрата визия в дълбочина с многократно увеличение на образа и визуализация на процедурата на големи екрани.

В  Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се извършват всички видове гинекологични операции. Напредъкът в технологиите и хирургичният инструментариум превърнаха минимално инвазивната гинекологична хирургия (ендоскопските операции) в опция за все повече жени. Много процедури, които са изисквали отворени коремни операции, сега могат да бъдат извършени само чрез няколко малки дупчици. Така хирургическите интервенции са по-малко стресиращи за целия организъм и пациентите се възстановяват много по-бързо.