Груповият натиск се оказва решаващ, когато се озовем с много хора на една маса

Ако не обичате да харчите много в ресторант, не сядайте на една маса с калени гурмета или разсипници. Обратното също е вярно - ако сте готови да дадете всичко от себе си на масата, не сядайте с аскети или почитатели на бюджетно меню. Според едно скорошно изследване - ние сме склонни да съобразяваме избора си с този на останалите на масата.

Учени от Университета на Илинойс са установили, че груповият натиск определя избора ни в ресторант, особено когато всеки отделно трябва да произнесе високо поръчката си, пише Science Daily.

"Големият извод от изследването е, че хората са по-доволни, когато правят сходен избор с тези до тях... ако сътрапезниците ми поръчват висококалорична храна или харчат повече пари, тогава и аз ще съм по-доволна или поне по-малко недоволна, поръчвайки калорични ястия или харчейки повече", обяснява Брена Елисън, икономист от университета.

За да стигнат до това заключение, Елисън и екипа й са наблюдавали навиците на клиентите на ресторант в Оклахома за период от три месеца.

Има едно изключение, когато груповият натиск не играе и то е... когато поръчвате първи. "Ако искате да сте сигурни, че ще получите това, което искате, просто поръчвайте първи", обощава Елисън пред Science Daily.