Идват празници, не е зле да си припомним основните правила за грижа за нежната кожа около очите.

На кой не му се е случвало да се събуди след силна вечер с подпухнали клепачи ли тежки сенки под очите? Кожата на клепачите е много нежна и уязвима, затова пренебрегването на основните правила за обгрижването й може да ни изненада неприятно. Правилата впрочем са много прости. Не е лошо да ги припомним, защото идват празници.

1. Леко охлаждане

Денят не си личи от заранта, но когато предната вечер сме прекалили със солената храна или алкохола, сутрин се будим с подпухнали клепачи.
Една от добрите стратегии е да използваш против врага неговото собствено оръжие. Студът и вятърът влияят неблагоприятно на кожата по принцип, но пък „застудяването“ в разумни граници е добро средство за заличаване на „торбичките“ под очите и за профилактика на отоци в тези зони. Можете да го постигнете с домино, пълно със специален гел, което се охлажда в хладилната камера, просто с парчета студена краставица или с памучни тампони, напоени със студени билкови отвари с противооточно действие.

Не търкайте кожата около очите директно с кубчета лед!

Първо, по ледената повърхност, дори и да ви изглежда гладка на вид, има неравности, които могат да травмират нежната кожа на клепачите.
Второ, преохлаждането на кожата в околоочния контур води до повреждането й.

 

2. Правилна козметика

Тънката кожа на клепачите е лишена от мастни жлези, което означава че се състарява по-бързо от кожата в други участъци. Затова изисква и специални грижи.

Кремовете за околоочен контур не са измислени от алчната козметична иднустрия, за да измъкнe от нас още средства.  Може би подозирате, че те са същите като останалите продукти, но в по-малки и скъпи опаковки. Не е така обаче, околоочните кремове и серуми са разработени така, че съставките им да подхранват нежната кожа, без да я омазняват и да се получава лъщене.

- Не използвайте средства на мазна основа, тъй като те спират достъпа на кислород до кожата, провокират натрупването на излишна течност в зоните на клепачите и създават неприятен мазен блясък.

- Около очите не използвайте козметика, предназначена за лицето. Кремовете за лице често съдържат съставки, които, попадайки в очите, могат да провокират раздразнение.

- Не търкайте кожата, когато нанасяте крема. Кръгови или потупващи движения – това е правилото. По горния клепач в посока от вътрешния ъгъл на окото към външния, а по долния – от външния към вътрешния.

Козметиката за околоочен контур трябва да съответства и на възрастта ви.

Формулата е следната: до 25-годишна възраст избирайте овлажняващи и тонизиращи средства, след 25-годишна възраст – такива с лек лифтинг ефект, а след 40-годишна възраст отдайте предпочитание на по-силния лифтинг ефект.

- Не си лягайте, преди да сте се разгримирали. За демакияж използвайте лосион (мляко, гел или емулсия), съобразен с типа на кожата ви.

3. Професионална грижа в краен случай

Ако сте изпробвали всички кремове, серуми, маски и гелове за около очи, но състоянието на кожата там все е „има какво да се желае“, обърнете се за помощ към лекар-дерматолог или опитен козметик. Ако клепачите ви са прекалено увиснали, специалистът може да ви предложи блефаропластика (корекция на горния и долния клепач), която веднъж завинаги може да ви избави и от „торбичките“ под очите. Бръчките тип „пачи крак“ се премахват ефективно с инжектиране на ботокс.