Всеизвестно е, че вкусовете събират и разделят, а също казват много за това кои сме и кои искаме да бъдем. Знае се също, че в различните страни по света стандартите за красота варират.  Колкото до мъжката красота има и глобални секссимволи като Джорд Клуни, но ето част от отличителите характеристики на привлекатления самец в различните държави.

САЩ

16112310-R3L8T8D-650-enhanced-6839-1426774655-12

 

Американският идеал за мъжка хубост не се отличава от общоприетото разбиране - широки рамене, яки бицепси, развит гръден мускул, V-образен силует.
В последно време сред белите американски мъже с голяма популярност се ползва образа на брадатия мъж в карирана риза, трендът се нарича lumbersexual, можем да го предведем свободно като "дърварски шик".

Мексико

 


Мачизмът или мъжкият шовинизъм са неизменни характеристики на мексиканската мъжественост. Изследванията сочат, че мъжът, идентифициращ себе си с традиционните ценности в мексиканската култура, непременно използа мачистки техники в привличането на противния пол.

Бразилия

 


Белите мъже в най-голямата южноамериканска държава се възприемат като по-надарени с власт, влияне и престиж от чернокожите.  Да се родиш бял и с руса коса в Бразилия е гаранция за успех и власт.  Германските черти, съчетани със силен загар - това е комбинацията трепач и един от важните аспекти на мъжката красота в страната на самбата. На добре развитата и подъдржана мускулатура се обръща много голямо внимание.

Южна Африка

 

 

За красива се смята бялата кожа.  Над 70% от моделите, украсяващи южноафриканските издания на Men’s Health и GQ са бели. При търсене на "най-хубавите мъже в Южна Африка" Гугъл предлага галерии на бели знаменитости, а един от най-търсените разкрасяващи продукти, е избелващият крем.

Нигерия

 


Тук идеалът е силно и здраво тяло. Важните аспекти на мъжествеността в Нигерия са физическата сила, храбростта, покровителството, увереността и отсъствието на емоции.

Турция

 

 

Турският идеал за мъжка красота прави завой към романтичността. По дани на изследване, публикувано в Archives of Sexual Behavior, турските жени предпочитат мъже с обезкосмени, гладки гърди, вероятно затова мъжката епилация е сред най-популярните козметични процедури.

Италия

 

 

Добре дошли в Меката на мъжката мода. Италианските мъже нямат равни на себе си в носенето на добре ушити костюми. Те не се страхуват да експериментират с цветовете. Не се учудвайте, ако видите традиционният италиански мачо с пурпурно или бебешкорозово сако. Те обичат също пищни детайли като шалове, брошки, жилетки за костюм с ярки щампи и даже дантелни кърпички, подаващи се от горното джобче - никой не може да носи хладнокръвно такива паунски елементи, освен италианският uomo.
Ключовата характеристика се нарича Sprezzatura - първоначалното значение е - да вършиш нещо добре и сякаш без усилие - нещо като естествено продължение на Dolce far niente.
Sprezzatura има много общо с безгрижието и характеризира представата за мъжка привлекателност на Апенините.

Великобритания

 


На Острова представите за мъжка красота се диктуват от моделите и най-вече професионалните футболисти. Растителността по лицето е пуплярна и тук, наред с грижата за обезкосмяването, включително епилация на интимната зона. Един от критериите за сексуалността (съвсем като у нас напоследък) се явяват татуировките.

Индия

 


От западна гледна точка индийският мъж няма какво толкова да предложи на пазара на красотата, за разлика от индийската жена. Вътре в страната представата за мъжка привлекателност върви ръка за ръка с властта и могъществото. И тук кремът за избелване на кожата е много популярен.

Южна Корея

 

 

Това е азиатската Мека на пластичната хирургия. Все повече мъже лягат под ножа и то на крехка възраст. Представата за привлекателност съдържа два противоположни компонента: силно атлетично тяло и нежно, бебешко лице.

Филипините

 

 

Тук мъжествеността се определя от грижовността към семейството, сексуалната зрелост и самоконтрол. В последно време мачисткият идеал отстъпва място на метросексуалността.

 

Австралия

 

 

Тук всички искат да приличат на сърфисти, да са добре фитнати със загар, ако може в добавка и високи.

 

Източник BFMP