"Искам да си направя операцията колкото се може по-млада, за да мога по-дълго да се наслаждавам на новото си лице", ""Всичките ти приятелки вече са с операции, само ти ходиш като лоша версия на себе си".

Добре дошли в Южна Корея - световната столица на пластичната хирургия.
"Ако искате да се почувствате невзрачни, разходете се из Сеул - пише Патриша Маркс в "Ню Йоркър". По улиците ще видите млади хора - и мъже , и жени - които приличат на аниме герои.

В станциите на метрото има големи огледала, в които пътниците да могат да се видят в цял ръст. Обявите за работа неизменно искат снимка на кандидата. А забележки от роднини от типа: "Знаеш ли, че ще си много по-хубава с изострена брадичка?" вече минават не за обида, а израз на загриженост.

Страната е с най-висок процент операции на глава от населението в света.  Между една пета и една трета от жените в Сеул са минавали под ножа, а според репортаж на ВВС над 50% от 20-годишните жени имат операции. Мъжете формират околро 15% от пазара, включително бившия президент на страната, който си направи операция на клепачите, докато беше на власт.  Липсва надеждна статистика, тъй като индустрията не е регулирана и липсват официално потвърдени данни.

В прочутия покрай парчето Gangnam Style квартал Гангнам има между 400 и 500 клиники на квадратен километър. Намират се в големи сгради и изглеждат така, сякаш са били посторени в един и същи ден.

Някои от клиниките заемат по 16 етажа, други са по-скромни. Всички носят имена от типа: "Малък нос", Доктор Нос", "Нейното аз", "Красивата ти", "Преди и След", "Прераждане" и т.н.

Типичният подарък за абитуриентите, завършващи гимназия е или корекция на носа, или блефаропластика, наречена още двойна операция на клепача (изразява се в намаляване на кожната гънка на клепачите, така че окото да изглежда по-отворено и голямо.) Тя е най-често срещаната операция. Цената варира между 1000 и 3000 щатски долара.

"Когато си на 19 и всичките ти приятелки вече имат операция, само ти приличаш на лоша версия на себе си", казва млада корейка.  "Искаме да си направим операциите колкото се може по-рано, за да можем по-дълго да се радваме на новото си лице", гласи друго обяснение на феномена.

Една от причините за този бум на операциите е, че корейското общество е организирано на състезателен принцип. Красотата е предимство. Независимо дали се признава или не, хората с по-привлекателна външност по-бързо си намират работа.

Има и друга причина за големия брой операции при момичетатаи тя е свързана с намирането на добра партия. Има случаи, когато бащите на момичета се уговарят  с хирург и настояват дъщерите им да се подложат на операция.

През 20-те години на ХХ в. майката на бившия южнокорейски президент Чун Ту-хуан се опитвала да зачене, когато срещнала странстващ монах. Той й казал, че има лице на жена, която ще стане майка на велик човек, само дето кривите й зъби били застанали на пътя натази вълнуваща съдба. Тя избила предните си зъби с цепеница (или камък в някоя от версиите). Синът й управлява Корея в безмилостна диктатура от 1980 до 1988 г.
Това, което е проработило за президентската майка, няма как да не проработи и за обикновения човек. Четенето на съдбата по лицето е разпространена практика в Южна Корея. Според чертите може да се разбере в коя област личността трябва да насочи интересите и усилията си и къде ще има успех. Четенето по чечртите на лицето става особено популярно след финансовата криза он 1997-98, когато конкуренцията за работни места става ожесточена.

Така че болниците в Сеул са заприличали на фабрики. Докторите имат норма - половин час за ринопластика, по 3 минути на клепач. Инциденти стават непрекъснато, но това се приема като част от играта. Различни организации настояват за регулиране на пазара, но засега подобна възможност не се чете нито във формата на носа, нито на веждите.