Някои модни аксесоари са доста по-стари, отколкото подозираме

Всеки е чувал, че новото е добре забравено старо. Понякога обаче дори не подозираме, че добре забравеното има своите корени чак в древността, когато хората, също както и днес, са се вълнували от мода и красота.

Ето историята на няколко аксесоара, чиято история ни отвежда назад в миналото

Тюрбан

 

HowToTieATurban8-750x600

Тюрбанът идва от Персия. Първоначално е украсявал царската глава. Бил е използван и като шлем, за увиването му са отивали между 6 и 20 метра тъкан.
Във Франция Наполеон въвежда модата на женския тюрбан. Най-широка популярност добива през 70-те години на ХХ в. Звезди като Брижит Бардо и Елизабет Тейлър го експонират на големия екран.

Очилата "котешки очи"

 

Celebrity-Cat-Eye-Sunglasses-2

От появата му през 40-те, този елегантен аксесоар не слиза от лицето на жените. Икони на стила като Жаки Кенеди, Одри Хепбърн, Брижит Бардо му придават иконичния статут, с който се подвизава и до днес.
"Котешките очи" стоят на почти всеки овал и придават увереност и кокетност.

Дамски чорапи с ръб

 

16089260-R3L8T8D-650-66014365_1288544957_00160m

Появяват се във Франция през 40-те и стават символ на женската сексуалност. По време на войната, когато чорапи или пари за тях липсват, жените рисуват ръба с молив за очи върху голите си крака.

Дълги до лакътя ръкавици

 

 

16090060-R3L8T8D-650-kak-nosit-dlinnye-perchatki-vazhnye-pravila

В Имперска Русия и Викторианска Англия те са задължителни, през 40-те и 50-те в модния оборот ги връща Криситан Диор - големият повелител на следвоенната мода.

Чантата Кели

 

Hermes-kelly-9

Прочутият до днес модел на модната къща Хермес съществува от 30-те години. Цели 20 години по-късно принцесата на Монако става негова кръстница. Списание Life публикува снимка на Кели с чантата, тя влиза в международния фотообмен и се превръща в образ на изискаността и класата.

 

 

birkincelebrity1
През 1981 пък се появява чантата Биркин - тя е резултат от това, че шефът на Хермес Жан Луи Дюма по време на международен полет седи до френската актриса и певица Джейн Биркин. Чантата й се обръща, съдържанието се разпилява и докато събират принадлежностите, двамата започват разговор за идеалната дамска чанта. Останалата част от полета Биркин рисува скици. Така се ражда другата голяма легенда на марката Хермес - чантата Биркин.

Женският смокинг

 

 

LE_SMOKING_HD_2_resize

В качеството си на женски костюм смокингът прави дебют върху тялото на Марлене Дитрих в "Синия ангел". През 60-те Ив Сен Лоран отдава дължимото на елегантно-провокативния му потенциал. Друга залебежителна страница от историята му пише Даян Кийтън в "Ани Хол".

Чантата клъч

 

 

1-Snakeskin
Тя се появява през 20-те години, когато жените свалят корсетите, подстригват се късо в стил "буби копф" и имат нужда да носят някъде драматично тъмното си червило. Така се появява pochettes (от френски джобче) - чантичката, която с времето ще стане популярна с английската дума клъч.

Тренчкот

 

Той преживява двете световни войни, служи вярно на цялото кралско британско семейство и прави невероятна кариера в киното. За баща на тренчкота е сочен британският химик Чарлз Макинтош, който успял да поизведе непромокаема материя, за да облече армията.