След откритото изявление на Анджелина Джоли, че оперативно е премахнала гърдите и яйчнитците си, все повече жени се решават на подобни животоспасяващи операции.

Преди две години изявлението на Анджелина Джоли, че е премахнала и двете си гърди заради повишен риск от рак предизвика буря от реакции и коментари. Оказва се, че откритостта на Джоли е насърчила  и продължава да насърчава стотици британки да се подложат на същата жестока, но животоспасяваща операция, пише "Дейли Мейл".

Джоли се реши на двойната мастектомия след като бе установено, че при нея рискът да развие рак на гърдата е 87% - осемкратно надвишаващ риска за повечето жени. По-рано тази година тя се подложи на операция, при която й бяха премахнати яйчниците и фалопиевите тръби - пака заради мутация на гена BRCA1 и повишен риск от раково заболяване.

Това, че тя открито говори за операциите си, е повишило общественото съзнание и е повдигнало булото на срама и тайнствеността, заобикалящи тези проблеми.

За последните две години броят на генетичните консултации и тестове се е удвоил. Увеличил се е и броят на жените, които се решават оперативно да премахнат гърдите си, за да се предпазят от рак.

Една от водещите клиники в Манчестър е направила 83 двойни мастектомии в последната година и половина - почти тройно повече от предществащите периоди.
Много от жените, които са се подложили на операцията, имат същия ген като Анджелина Джоли.

Лекарите от Центъра за превенция на рака на гърдата "Генезис" признават, че увеличаването на операциите, се дължи на "ефекта Анджелина".

Когато преди години Кайли Миног беше диагностицирана с рак на гърдата, а тв звездата Джейд Гуди се бореше с рак на маточната шийка, това повиши общественото съзнание.
Но "ефектът Анджелина" е безпрецедентен по обхват и продължителност.