Принципите на ръчната диета

Колко да ядем - този въпрос терзае едва ли не всеки, който има какво да яде. Някои се измъчват с изтощителни диети, от които няма особен ефкт или по-лошо - има йо-йо ефект.

Има и по-лесен начин - да хапваме каквото искаме, но да ограничим количеството. Тук има два основни метода. Диетата на шотландската писателка Мюриъл Спарк е да намалите точно наполовина всичко, което ядете.

Вторият метод буквално е в вашите ръце - нарича се ръчна диета и се състои в това да пресмятаме количеството белтъчини, мазнини, въглехидрати, които поемаме, "на ръка".

 

1. Когато съберете шепите на двете си ръце заедно - това е оптималното количеството листни зеленчуци (марули, зеле), което да поемете на един път. По отношение на плодовете и зеленчуците препоръките са за пет такива порции дневно.

 

FML-Food Portions-18.jpg

 

2 Свитият юмрук представлява оптималното количество въглехидрати (хляб, картофи, паста, ориз), което да поемем за деня.

 

3. Дланта, без пръстите е индикатор за количество  месо, което да ядем. Видът на месото е без значение.

 

FML-Food Portions-26.jpg

 

4. Шепата на едната ръка е равна на порция плодове или зеленчуци като броколи, моркови и т.н. Измерена по този начин една порция се равнява приблизително на 80 гр., а както вече споменахме,  препоръчителната доза е 5 такива порции на ден.

 

FML-Food Portions-15.jpg

 

5. Горната фаланга на палеца е колкото количеството мазнини за ден (масло, зехтин, слънчогледово масло, майонеза и т.н.).

 

FML-Food Portions-23.jpg

6. Долепени палец и показалец указват количеството сирене за деня.

7. Дланта без пръстите показва колко мазна риба като сьомга или шаран може да ядете. За бялата риба можете да се отпуснете - дланта+пръстите.

 

FML-Food Portions-17.jpg

 

Ето и колко шоколад може да хапвате, без да повлияете негативно на обиколката си:

 

FML-Food Portions-47.jpg

Ползата от "ръчната диета" е, че измервателния уред винаги е с вас.

Чудесно би било бабите да се съобразяват с нея. Детските ръце са по-малки, съответно и порциите трябва да се намалят.