10 града на Европа, където най-добре може да се усети коледният дух

Коледа е специално време, когато стара Европа облича празничните одежди и по улички и площадчета отварят традиционни пазари за греяно вино и сладкиши. Списание Vogue прави преглед на най-красивите градове по време на зимните празници. Можем да направим плановете си за пътуване, съобразно тяхната селекция или да помечтаем малко с отворени очи.

 

Брюксел

 

Brussells-Christmas-Market-Vogue-4Nov15-Rex_b_1440x960

 

Известна с шоколада и бирата си, не е чудно, че столицата на Белгия е сред предпочитаните коледни дестинации. Не пропускайте Грот Маркт - централния брюкселски площад с традиционния парад, който се провежда всяка година.

Лондон

 

London-South-Bank-Christmas-Market-Vogue-4Nov15-Getty_b_1440x960

 

Градът доста се е развил от времето на Дикенс и неговата "Коледна песен". В британската столица са едни от най-прочутите коледни пазари, за празничното настроение допринасят и ледените пързалки на открито.

Страсбург

 

Strasbourg-Christmas-Market-Vogue-4Nov15-Getty_b_1440x960

 

Страсбург е градът на най-стария коледен пазар в Европа, той датира  от 1540 година и наброява над 300 павилиона, които можете да разглеждате с часове. Голямата коледна елха украсява централния площад Клебер.

Нюрнберг

 

Nuremberg-Christmas-Market-Vogue-4Nov15-Getty_b_1440x960

 

Прекрасният стар град е красив по всяко време, но запазената средновековна архикетктура излъчва особена особено празнична атмосфера в дните по Коледа.

Париж

 

Paris-Christmas-Market-Vogue-4Nov15-Getty_b_1440x960

 

Луис Армстронг и Ела Фицджералд възпяват красотата на Париж през април, но френската столица е не по-малко красива в зимните месеци, когато всичко е празнично осветено, а на Галери Лафайет се извисява 27-метрова елха.

Стокхолм

 

Stockholm-Christmas-Market-Vogue-4Nov15-Rex_b_1440x960

 

Какво по-подходящо място да усетите снежната магия от Швеция. Стокхолм е идеално място да опитате glögg - местната версия на греяно вино и да хрупате традиционни джинджифилови курабии.

Виена

 

Vienna-Christmas-Market-Vogue-4Nov15-Getty_b

 

Класическото място за посрещане на Коледа. Наред с най-прочутият коледен концерт, в града се провеждат множество празнични музикални събития и спектакли.

Единбург

 

Edinburgh-Christmas-Market-Vogue-4Nov15-Getty_b_1440x960

Всъщност идеалният момент да се озовете в Единбург е Hogmanay или Нова година, която шотландците посрещат с песни, фойерверки и факли.

Прага

 

Prague-Markets-960x638

Чешката столица е изумително красива по Коледа. Из целия град можете да видите традиционните рождественски ясли, изработени от най-различни материали. На площада пред прочутия часовник се простира коледният пазар, който ухае на горена захар и козуначени ролца, а по протежение на Вацлавския площад има павилиончета за греяна медовина и традиционни играчки.