Тъкмо свикнахме с кремовете ВВ и СС и се появиха бустърите и хайлайтърите - как да се ориентираме в тази терминология?

Съвременната козметика борави с названия по-близки до механиката и автомобилостроенето.  Тъкмо свикнахме с кремовете ВВ и СС и се появиха бустърите и хайлайтъри, теръпва очакваме и бум на корейската козметика.

Нека внесем малко яснота в терминологията.
Тези, които отдавна са наясно, нека не се сърдят.

Крем ВВ, СС или тонална основа. Кое от трите?

Същността на тези продукти е в имената им СС идва от Colour Correction. Задачата на тези продукти е да подобрят тена на лицето.

Обикновено тези кремове имат SPF-филтри. В състава им освен пигменти частици, се съдържат и компоненти предпазващи кожата от вредни влияния. След нанасяне на СС-крем кожата добива по-свеж и отпочинал вид, не е толкова бледа или жълтееща.

ВВ-крем

Позната абревиатура тук се разшифрова като Blemish Balm - което идва да покаже, че този продукт се бори с недостатъците на тена (пигментни петна, почервеняване, белези). Както и СС, ВВ-кремът овлажнява и защитава епидермиса. Структурата му е лека и не се усеща на кожата.
Все пак при проблемна кожа, той не действа.

Тонален крем

Това е универсалният войник в тази редица продукти. Той и коригира тона, и изравнява неравностите.
Проблемът идва с правилния избор - за разлика от горните два, които се предлагат максимум в два варианта (за светла и смугла кожа) тоналният крем покрива цялата палитра от най-различти телесни оттенъци.
Като правило тоналният крем е по-тежък и когато дойде лятото е добре да го приберете.

 

cg_advancedradiance_liquidmakeup_foundation_header
Бустер

Буквално означава ускорител (идва от Boost). Бустерите намират най-различно приложение, те се използват като помощно вещество, усилващо полезното действие на останалите продукти.

В професионалната козметика се използва, за да усили ефекта на различни маски, кремове и лосиони или очистващите вещества.

Хайлайтър

Той се заиграва с начина, по който светлината се отразява върху лицето ви. Също като тоналния крем се предлага в най-различни нюанси, в прахообразно или течно състояние.
Прасковените нюанси се препоръчват, ако искате да скриете пигментни петна по мургава кожа. Кремавите цветове са идеални са прикриване на торбички под очите, а розовеещите хайлайтъри скриват тъмни кръгове под очите на прасковена кожа.