Гръндж модата, която доминираше 90-те, щеше да е немислима без сплъсените кичури на Кърт Кобейн в стил прокълнат поет и без мърлявата му, проядена от молците жилетка. Сега въпросната дреха, облечена от  Кобейн по време на легендарния МTV Unplugged концерт на Нирвана от 1993, беше продадена на търг за скромните 137 500 долара. Стотинки като се има предвид огромното влияние на Нирвана, музикалното им наследство и индивидуалния принос на Кобейн към модата и стила, пише Guardian.

Без Кобейн нямаше да се появи легендарната колекция на Марк Джейкъбс за Пери Елис от 1992. Тогава Джейкъбс съумява да предизвика чист ужас в модните среди.

 

5_932d47b4-7fad-47bb-a8cc-ba0123306a41

 

"Грънджът е анатема за модата - пише влиятелната модна критичка Кати Хорин. - Небрежността никога не е била толкова самонадеяна, нито пък се е продавала толкова скъпо." Джейкъбс е уволнен на секундата, но наскоро призна пред списание Adult, че това си остава любимата му колекция: "Тя маркира времето, когато следвах инстинктите си наместо инстрункциите и се оказах прав. Колекцията се роди от чувството за това какво виждах по улиците и навсякъде около мен."

Без Кобейн нямаше да я има и колекцията на Хеди Слиман за Ив Сен Лоран от 2013 г.

Saint-Laurent-Runway-Fashion-Week-Fall-2013-Photos

Проядената от молци, развлечена жилетка от акрил, мохер и ликра е била предоставена за търга от приятел на Кобейн, сред останалте предмети в аукциона е имало пижама на Майкъл Джексън и празно шишенце от валиум, принадлежало на Елвис.

 

5268

Надписът вляво гласи: Обезцветяване върху десния джоб. Може да е мръстоия. Може да е от шоколадово десертче. Може да е илюминатски символ (малко вероятно).

Надписът горе вдясно: дупка от цигара, отпреди времето на забраната за пушене

Надписът долу вдясно: Закопчаване с пет копчета, едно от които липсва, глътнато, предполага се.