Да използват ли актьорите в порнофилмите презервативи - това ще се решава в Калифорния догодина на публично допитване до народа.

Кампанията за безопасен секс започна още през 2012, когато след няколко случая на зараза със СПИН, част от студиата затвориха.  В калифорнийската долина Сан Фернандо е съсредоточена голяма част от американската порно индустрия.

Повече от 55 хил. души са подписали петицията за това да има допитване, което да направи употребата на презервативи задължителна за всички студиа. Допитването трябва да се проведе през ноември 2016 г.

Ако поправката бъде приета, продуцентите ще трябвада поемат и разходите  по ваксиниране и тестване на актьорите за венерически болести.

"Уошингтън Поуст" цитира Майкъл Уейнстейн, президент на Фондацията за борба със СПИН на Лос Анджелис, според когото мярката ще намали разпространението на болестта сред актьорите и ще насърчи потребителите на порно да се грижат по-добре за безопасността си.

"Във времето на интернет порнографията младите хора научават за секса от филмите. В порното истински хора правят истински секс. Те пренасят истински болести и публиката го знае. Не е като да гледаш измислена холивудска продукция."

Противниците на мярката изтъкват, че редовните тестове за болести вече се практикуват в индустрията и че здравните власти се опитват да упражнята ненужен натиск.

След заразяването със СПИН и кризата в индустрията отпреди няколко години, Wicked Pictures едно от големите студиа въведе задължителната употреба на кондоми от актьорите.
Ветерани и представители на самата индустрия също застават зад мярката и признават, че редовното тестване за СПИН не е достатъчно за да осигури безопасността на работещите в сектора.