Множество аспекти на японската чувствителност остават непроницаеми за европееца, в това число част от субкултурите на Страната на изгряващото слънце:

Асоциациите с Япония обикновено включват традиции, зен градини, суши, гейши и чаени церемонии. Същевременно японците са хората, които измислиха квадратните дини, за по лесно съхранение в хладилник и уличните автомати, продаващи хммм... използвани бикини на гимназистки. Множество аспекти на японската чувствителност остават непроницаеми за европееца, в това число част от субкултурите на Страната на изгряващото слънце:

 

A2349-Kuro-Gyaru-Black-Diamond-Sachiko
Гияру

 

Името идва от английската дума girl.
През 70-те на пазара излизат джинси марка gurls и това дава името на стила. Гияру са нещо като радикална версия на нашите "кифли". Те прекаляват с перхидрола, соларуиума и грима до степен да заприличат на транссексуална версия на плюшена играчка. Има ги във всеки голям град, но произхождат от Хараджуку - тренд-сетърския квартал на Токио.

Съществуват редица подвидове на гияру:

Когаяру например носят суперсексуализирана версия на ученическа униформа - къси плисирани поли, мрежести чорапи, почитателите на хентай мангатата могат да довършат образа.

Гангуро радикализират вида, докарвайки го до леко абсурдни измерения - бяло червило, тъмнокафяв изкуствен загар и светещи стикери по лицето.

Яманба, което значи ни повече ни по малко "планинска вещица" довежда стила Гангуро до крайност.
Ganguro girl-bright orange

 

Лолита

Всъщност името обърква. Не става въпрос за изтънчено извратени мъже на средна възраст, въздишащи по подрастващи момиченца. Просто е било търсено някакво сладко, невинно име, а стилът възниква като антитеза на вулгарното излагане на плът и все по-сексуализираните очаквания къв външния вид на жените.

sad-lolita_jpg

Японският Лолита стил черпи вдъхновение от виктроианската епоха, въображението на Луис Карол и виденията на Тим Бъртън.
Ако в началото богатата, подобна на торта пола до коляното е била задължителен атрибут, днес стилът се е развил в десетки вариации. При това лолитите се събират не само на чаени партита и крокет игри.

gothic-lolita-fashion-for-girls
Можете да види зрели жени, нагласени като Мортиша Адамс в метрото, бързащи за работа или Алиси от огледалния свят, обядващи в Макдоналдс.
Има и мъжки лолити, като тук нещата сериозно се обръркват, защото японското желание да носиш красиви исторически костюми не е задължително свързано с хомосексуална ориентация.

 

Гяруо

Мъжките компаньонки Гяруо са нещо като момчешка версия на гияру. Те дават мило и драго, за да изглеждат cool и печелят добре от това. Как?

 

Daiichi-Tanaka-Egg-Movie-2011-06-05

Посещават специални барове, каквито има из цялата страна, и правят компания на жени, които им плащат. Пият с тях и от време на време отронват по някое недодялано хайку. Нищо повече.
Гяруо си личат по изкуствения тен, боядисаните коси, тоновете одеколон и пристрастието към евродиско и някои специфични видове транс като пара-пара денс.

TK-2011-08-06-010-005-Harajuku

 

Янки
Японските Yankii с различават от американските. Обикновено са млади хора, които нямат работа, пият, пушат, друсат се и раждат деца преди да завършат училище - общо взето най-близкото до white trash.

7.-Yankii-style

Янките скандализират японското общество, което е йерархично и почитащо традициите. Общо взето всички други сочат янките като емблема на упадъка на обществото и нравите.
Те са сърдити млади хора с недодялани маниери и кофти прически. Момичетата често носят обилен грим, женят млади и се състаряват бързо. Мъжете почти без изключение стават строителни работници.

 

Visual Kei
Доста дълго време западните налюдатели погрешно са смятали, че става въпрос за група или специфична японска разновидност на попа.

 

Dio_Distraught_Overlord_20070708_Japan_Expo_05

Всъщност музиката е най-незначителната и бързо забравяща се съставка на стила. Днес се намират критици, които твърдят, че съвременните Visual Kei банди обръщат внимание само на външния вид, който е като след оргия между западни глем рокаджии и аниме персонажи, представете си центрофуга, в която пъхате всичко от Зиги Стардсъст до Джони Деп.  Подобна смесица характеризира и музиката, основан върху дисхармонични китарни акорди, готик рифове, разстроени синтезатори и промишлен бял шум.