Според последните изследвания съществува връзка между секса, имунната система и шансовете за забременяване

Кое е най-подходящото време в месеца за зачеване на дете? Кога са онези три-четири дни, в които фертилният прозорец се отваря? Обикновено овулацията идва на 14-я ден от месечния цикъл. Настъпването й може да се проследи чрез различни методи, които обаче са в състояние да отнемат цялото очарование от секса, превръщайки го в механична дейност.

Ново изследване върху фертилността и стерилитета поставя още по-високи изисквания пред двойките, които се опитват да заченат, предполагайки, че трябва да правят
секс всекидневно. Да, всеки ден.

Изследванията показват, че многото секс подготвя имунната система на жената за бременност. Сексуално аткивните жени, установило изследването, имат по-високи нива на цитокин - молекулите, освобождаващи се от Т-лимфоцитите, които помагат на тялото да намали подозрителността си към спермата или ембриона и да потиснат вероятността тялото да ги атакува като чужди тела.

Водещият авторитет по темата, Тиърни Лоренц от Института за изследване на секса, пола и репродукцията казва, че имунната система е от критично значение за успешната бременност - тя не бива да атакува спермантозоидите като нападатели и трябва да подпомага имплантирането на оплодената яйцеклетка в утробата.

Според Лоренц честият секс изпраща послание на имунната система, че е време за репродукция.

Все още няма преки и недвусмислени доказателства за връзката между секса, промените в имунната система и вероятността за забременяване, но доктор Лоренц е убеден, че колкото по-често тялото получава сигнал, че е време за възпроизводсттво, толкова по-вероятно ще се увеличат и шансовете за зачеване.
Междувременно от NICE National Institute for Health and Care Exellence съветват двойките, които искат да заченат, да правят секс понедва-три пъти всяка седмица - така е много по-вероятно хармонично да влезете във фертилния прозорец, без да правите сложни, убиващи желанието изчисления, а и подсказвате на имунната система да се отнася по-любезно с прииждащите спермантозоиди.