Проучване как колегите влияят върху диетата ви

Обикновено началото на всяка диета е трудно – първите дни, докато се свикне с новия режим и с позволените и непозволени храни, са изпитание за голяма част от хората.

Има и доста хора, които не успяват да се справят със строгите правила на някои хранителни режими и се отказват още в началото. Макар че на всички е ясно, че основен обвиняем по въпроса е волята на желаещия да отслабне, почти няма човек, който да си признае това.

Обясненията на хората рядко включват думите – не успях да се справя, обикновено вината се търси в нещо друго или в някой друг. Това става ясно и от проучване на британски учени. Проведена е анкета, чиято задача е била да провери какви са най-честите причини за неспазването на диетите.

Изследването е поръчано от фирма, която е производител на протеинова напитка. 95 на сто от анкетираните са убедени, че основните виновници диетите им да се провалят, са колегите в офиса.

В изследването се посочва, че в един офис почти постоянно има някой, който има повод да почерпи – я с бонбони, я с парче вкусна торта за рожден ден или нещо друго нездравословно и много примамващо.

Резултатите от анкетата показват още, че половината от анкетираните британци са решили през 2015 година да започнат да се хранят с по-здравословни храни. Една трета от тези хора вече са забравили за новогодишното си обещание.

Онези, които до момента все още се придържат към взетото решение и се хранят със здравословни храни, имат със 75 на сто по-голям шанс да успеят, отколкото са имали в началото на годината, посочват експертите.

Според доктор Адам Кери желанието за здравословно хранене и волята не опират единствено до надделяването на съзнанието над материята. Важен е и видът на храната, показва скорошно изследване.

Закуската на човек трябва да е богата на протеини, посочва се в проучването – по този начин хората устояват на изкушението да ядат разни нездравословни неща между храненията.