Учените казват, че комбучата прочиства кръвта, предотвратявa образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й.

Темата за целулита и диетите е една от най-коментираните теми по цял свят, но не и в Далечния Изток. Това е така, защото жените там просто  не страдат от наднормено тегло. Причината за това е една – тайната се крие в ферментиралия чай.

Този еликсир на красотата е познат в Азия и Русия, но популярността му набира сила. Според проучвания съставките на напитката имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Тя помага при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите…

Chayniygrib-kambucha

Този чудотворен еликсир е напълно достъпен и може да се приготви в домашни условия.

Ферментиралият чай носи името Комбуча. Твърди се, че през 250 г. пр. Хр. хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „еликсир на безсмъртието”. Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас”, в Австрия я наричали комбухер, а в Америка - комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия”. Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба". А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).

ancient_chinese_tea_technology

Учените казват, че комбучата прочиства кръвта, предотвратява образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й.

Ето как да си приготвите еликсира за вечна младост и красота:

Класическата рецепта за 1 литър комбуча:
• 100гр. захар
• 2гр. зелен или черен чай
• Комбуча култура и стартерна течност

Как да го приготвите:

kombucha

Кипвате водата, добавяте чая и захарта. Чаените листа или филтърните торбички се изваждат от водата, според това колко наситен искате да е аромата на чая. Имайте предвид, че по-дългия престой допринася за по-висока концентрация на кофеин и за по-горчив вкус. Стандартното време е 10-15мин., но някои практикуват чаят да седи във водата докато тя се охлади.

След като се охлади водата, до под 30 градуса - хладка на допир, готовият чай се налива в стъклен буркан с вместимост, според свареното количество течност. Важно е да съобразите и да оставите място за доливане на 10 процента стартерна течност, която представлява готова чай комбуча за пиене. Слагате Комбуча културата. Покривате съда с тензух, като го захванете с ластик. Слагате буркана на място, където да е в покой. Пазете еликсира от комбуча от слънце и шум.

Оставете чая да простои минимум 7 дни и не повече от 14 дни. Проверявайте еликсира на 3-4 дни. Ако вкусът е започнал да има кисела жилка, всичко е наред – магията се случва.

combucha1.jpg1.

Напитката е готова да се бутилира, когато вкусът ви допада най-много. Прецедете чая преди да го налеете. Запазете 10% от течността за следващата партида и дръжте в него гъбата.