Как да имаме красива и здрава кожа без скъпи процедури и козметика

За да запазим кожата си еластична, не е нужно само да използваме скъпа козметика. Поддържането се опира на ежедневни и далеч не сложни ритуали, които много от жените пренебрегват.

Еластичността на кожата може лесно да се провери – ако гънките, които лицето ви образува, докато говорите или се смеете, се изпъват без следа, когато заемете сериозна поза, означава, че кожата ви е достатъчно еластична.

Две са основните причини, заради които кожата губи своята гъвкавост – цигареният дим и прекаляването със слънчеви лъчи и солариуми. Освен да се предпазваме от тях, има и други ежедневни процедури, с които да запазваме еластичността.

Хидратация чрез пиене на вода – най-лесният метод, с който да поддържате доброто състояние на кожата си, е като пиете достатъчно количество вода на ден – около 2 литра.

beautiful-skin-women-city-radar_detail

Кожата е първото място, от което организмът си набавя вода, когато не е поел достатъчно. В резултат на това кожата става по-суха и с времето еластичността ѝ постепенно се губи.

Подхранване чрез витамини и минерали - за здрава и изпъната кожа е нужно също да приемаме достатъчно количества от витамините А, С и Е. Тези витамини поддържат свежестта и еластичността на епидермиса.

От групата на минералите за кожата са важни силицият, селенът, желязото и калият. Тези 4 вещества при редовен прием помагат на организма за регенерацията на клетките и производството на колаген.

Домашни процедури – маските с домашни продукти съща имат съществено значение при поддържането на кожата. С доказан положителен ефект са авокадото, медът, краставицата, жълтъкът и бананът.

Young beauty female stroking neck

Нужно е също поне веднъж на ден да използвате контрастен душ – обливане първо с топла, а след това със студена вода, за да тонизирате и подобрите състоянието на своята кожа.

Източник: ezine.bg