Великденският пост без съмнение е пречистващ, но ако не се прави както трябва може да се оказа фатален за организма и здравето ни.

Най-честите грешки по време на пост са еднообразната храна, крайностите и преяждането.

Великденският пост без съмнение е пречистващ, но ако не се прави както трябва може да се оказа фатален за организма и здравето ни.

Най-основното правило по време на пост е да сме здрави, да нямаме никакви здравословни проблеми. Освен това запомнете едно постът не е за отслабване, целта е да прочистите тялото и духа си.

thumb.php

Друго много важно правило по време на пост е да разнообразявате храната. Не е редно да се храните всеки ден с едни и същи плодове и зеленчуци. Плодовете са богати на захари и наистина бързо засищат, но след тях още по-бързо огладнявате. Зеленчуците имат по-голямо предимство – богати са на фибри. Но най-добре ще се почувствате, ако към порцията с тях прибавите и малко сурови ядки. Така ще имате повече енергия и няма да се почувствате гладни толкова скоро.

Не залитайте по сладкото или соленото, всичко трябва да бъде равномерно. Когато не можем да се храним се месо, често всичко ни се струва безвкусно. Това не означава да изсипете цялата солница върху порцията си. При такива случаи не забравяйте, че прекаляването със солта води до много сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците. Допустими са малки количества морска или хималайска сол, които не само ще подправят храната ви, но и ще осигурят нужните минерали, за да може да поддържате оптимален баланс на течностите в организма. Ако обичате маслини, накисвайте ги, преди да ги ядете. Прекаляването с него също е причина за сериозни заболявания като диабет и затлъстяване. Затова вместо да добавяте още лъжички захар в чая и кафето, било то и кафява, хапнете някой плод.

zdravoslovno_pazaruvane

По време на пост не прекалявайте със хляба, защото води до умора и наднормено тегло. Кардиологът Уилям Дейвис казва следното: “Употребата на хлебни продукти в голямо количество води до дефицит на фибри, а те са необходими за нормалното функциониране на мозъка”.

Преди хранене задължително изпивайте по една чаша вода. Так ще запълните голяма част от стомаха си и по бързо ще се почуствате сит.

fruits-blond-health