Модерна баня - тенденции в обзавеждането на бани 2014

През последните години развитието на високите технологии и производството оказват все по-голямо влияние върху живота ни. В случая ще разгледаме как това влияе върху тенденциите в обзавеждането на бани. От много години насам всяко жилище разполага с баня. Но ако досега бяхме свикнали да я използваме предимно, за да поддържаме хигиената си, сега тенденциите са това помещение да се превърне в място за отпускане и почивка.

Усилията на съвременните дизайнери са насочени в това, да преобразят банята в привлекателно място, което предлага нетипичен лукс и комфорт. И тъй като с хубавото бързо се свиква, потребителите приемат всички тези промени без да се противопоставят, въпреки, че някои от тях са меко казано странни. Вижте какво имаме в предвид:

Душове

Традиционните душове, които бяха монтирани в баните на панелните жилища отдавна са в историята. Днес в търговската мрежа ще срещнете изключително голямо разнообразие на душове с различни форми и функции. Повечето от тях са с големи глави, което осигурява по-широка и нежна струя. Все по-често в употреба влизат и така наречените хидромасажни душ панели. Обикновено те разполагат със стационарен, подвижен душ и с няколко допълнителни дюзи за хидромасаж.
Може би една от най-атрактивните новости в тази категория са душовете с LED осветление. Главите им излъчва светлина в различен цвят в зависимост от температурата на водата. Можете да ги намерите вече и в българските магазини.

 Душкабина

Досега основната причина да имаме душ кабина в банята си беше това, че не мокрим цялата баня докато се къпем. Съвременната тенденция обаче е обикновената кабина да се превърне в комфортно съоръжение с множество хидримасажни функции. Някои модели кабини са комбинирани с вани, което е добро решение за малки бани. Сред често срещаните екстри са седалки, ефектно локално осветление, термостатична батерия, вентилация и радио. Някои от по-луксозните модели разполагат с телефон (функция „свободни ръце“), дигитално управление на всички функции, както и разбира се с по-широка гама хидромасажни екстри.
Вани

Лесно е да се досетите, че и при ваните тенденцията за повече комфорт се запазва. Ако до преди 20 години изборът им в нашите магазини беше ограничен до не повече от 2-3 модела, то днес там ще намерите огромно разнообразие от вани с разнообразни форми, размери, цветове и екстри. Някои производители дори предлагат на клиентите си сами да изберат с какво оборудване да получат своята вана.
Любопитното в тази категория обаче не са хидромасажните дюзи, а новостите в технологията на производството и по-конкретно, приложението на съвременните композитни материали. Това са материали, които са комбинация от различни свързващи съставки (полимери) и твърди армиращи естествени пълнители. Новата технология позволява изработката на вани с произволни форми, а в зависимост от избора на материал, той може да наподобява дърво или естествен камък като малахит, оникс и мрамор. Това дава огромно поле за изяви на дизайнерите, които използват възможността да създадат наистина впечатляващи вани-шедьоври.
Интериор

Няма ясна тенденция по отношение на стила в съвременната баня. В списанията за интериорен дизайн ще срещнете както бани, които приличат на помещения в космически кораби, така и бани в класически стил. Общото във всички интериори са новите материали, които придават на помещенията нов, модерен и луксозен облик. Не може да не ни направи впечатление тенденцията за интегриране на високите технологии. Все по-често можем да видим бани, в които присъстват телевизори, диодно осветление, панели за дигитално управление и т.н.
В заключение можем да обобщим, че съвременните тенденции в обзавеждането на бани осигуряват огромни възможности за индивидуалност на всяко едно решение. Банята вече не е само необходимост за ежедневната поддръжка на хигиената, а средство за ефективен релакс от забързаното ежедневие и зареждане с нови сили сред комфортна обстановка.