Как да разпознаем фалшификата от оригиналния продукт? Има сигурни признаци, разбира се - ако чанта "Луи Вюитон" ви се предлага направо на улицата върху мушама и за смешно малки пари - няма съмнение за какво става въпрос. Но вече има и много сайтове, които предлагат онлайн пазаруване с голямо намаление и е трудно да се ориентираме.
Внимавайте откъде купувате дадената вещ. Вероятността да попаднете на оригинална чанта "Гучи" в някой базар е същата като да откриете нещо евтинко и практично в бутик на "Прада " в Милано.
Понякога репликите са наистина добре изработени, но все пак е неприятно да дадете за тях пари като за оригинал, затова ето няколко съвета, които могат да ви ориентират за какво да следите:

 

Цвят
Внимателно огледайте цвета на чантата (дрехата), която купувате. Всичко друго може би е същото, но в цвета със сигурност ще има разлика, дори и почти незабележима.

Кожа
Истинска ли е чантата ако кожата й е мека? Каква трябва да е? Как трябва да мирише? Ако кожата на избрания от вас продукт има странна миризма на химикали от преработка, със сигурност е фалшификат.

Шевове
Ако са неравномерни и не са добре стегнати — копие! Със сигурност не трябва да има следи от лепило или други материали.


Пропорции
Ако сте решили да си купите модерна, красива и оригинална чанта, огледайте я добре! Често цените на фалшификатите са достатъчно високи, за да ни накарат да се замислим в тяхната истинност и качество. Дължината на дръжките на вашата чанта (тока на обувките, ръкавите на дрехата) трябва да са винаги еднакви — без милиметър разлика. Може да не го забележите веднага, но е един от най-важните признаци.

Опаковка
На опаковката винаги трябва да бъде изписано името на марката, на която сте закупили продукта. Истинското цяло име! Ако закупеният от вас продукт се поставя в кутия, обърнете внимание на нея. Фалшивите са по-светли, по-меки и лесно се огъват. Всеки детайл в оригиналната опаковка е премислен и има "екстри" като калъфи за съхранение, кърпичка за почистване, уплътняваща хартия. В кутиите на оригиналните покупки всичко е поставено грижливо и с вкус.

Лого - оригиналните стоки не крещят с огромно лого. Всички онези блузки с надписи "Шанел", "Селин", "Сен Лоран", токите на колан с препасани D и G са менте. Голямата марка привлича внимание с перфектната си линя и безукорно качество, а не с името на марката, плеснато отгоре.

И един практичен съвет: ако не ви се дават пари за истинска чанта "Биркин", очила "Рейбан" или обувки "Лубутен", потърсете добър модел на друга, не толкова скъпа марка, вместо да се пъчите с менте на голяма модна икона.