В днешно време е трудно да направиш изказване или да произведеш конфекция за масова употреба без да нараниш нечии чувства.

Компанията за конфекция  H&M се извини на всеки, който може да се е почувствал обиден от пуснатия в продажба кремав шал с райета, който прилича на Талит, еврейски шал, с който вярващите се покриват по време на молитва.

След вълна от възмутени коментари в социалните мрежи, компанията пусна официално съобщение: "Извиняваме се на всеки, който може да се е почувствал обиден от този артикул. Всеки е добре дошъл в H&M. Ние никога не сме заемали религиозни или политически позиции", се казва в текста. "Райетата са сред тенденциите за този сезон и нещо, от което се вдъхновяваме. Не сме имали никакво намерение да разстройваме никого."
Шалът в екрю на черни райета още е в продажба, но количествата са ограничени и на някои пазари шалът вече не се предлага, са казали от фирмата пред i100.

Tallit-Prayer-Shawl-Vogue-8Jan16_b_592x888

Молитвения шал Талит

Наскоро и у нас имаше възмущение заради дамски Т-шърт на H&M с надпис “Feminism is the radical notion that women are human beings” (Феминизмът е радикалното схващане, че жените са човешки същества). На мнозина убегна ироничния заряд на изявлението. То предизвика възмущение и се твърдеше, че обижда жените. Интересното е, че мисълта принадлежи на Черис Крамър - американска професорка, една от водещите теоретички и изследователи на феминизма.

 


През 2014 компанията H&M отново беше подложена на натиск заради мъжка тениска с изображение на звездата на Давид и череп. Тогава пак се наложи да се извиняват и да изтеглят артикула от продажба.

В днешно време е трудно да направиш изказване или да произведеш конфекция без да нараниш нечии чувства.

Пак през 2014 на друг моден гигант "Зара", се наложи да се извинява заради детска блузка на райета с жълта шерифска звезда. Тогава възмутени надигнаха глас, че блузката твърде много приличала на униформите в концлагерите по време на Втората световна война. Компанията се извини и изтегли дрешката от продажба.

Zara-jumper-Vogue-27Aug14-pr_b

Обидната блузка за 3-годишни