Как да помогнем на детето да се отучи от вредния навик

Гризането на ноктите определено е сред най-дразнещите, а и вредни навици, които някои усвояват от ранна възраст.

При децата е важно да разберем причината: Може да е от отегчение, за да се освободи от стрес, от някаква вътрешна тревога, от несигурност.
Каквито и да са причините, трябва да помогнем на детето да спре, понеже не само ще деформира пръстчетата си, но и множество бактерии безпрепятствено ще проникнат в организма му.

Обикновено се появява при децата в предучилищна възраст (между 5 и 8-годишна възраст), когато започва осъзнаването на себе си и заобикалящата среда. Израстването е тревожен процес, а голяма част от напрежението, което той води със себе си, остава незабелязано за родителите.

В повечето случаи, гризането на ноктите е симптом за нервно напрежение, което детето не иска или не може да изрази по друг начин.
Обърнете внимание къде и кога детето започва да си гризе ноктите, дали има определен човек наоколо в този момент или се обсъжда определена тема.
Подходете към проблема внимателно и търпеливо, без да порицавате и наказвате.

Как да помогнем на детето да спре да си гризе ноктите?

Първата стъпка в опитите да отучим детето от навика е като му помогнем да осъзнае проблема. Трябва да му обясним, че може да изразява емоциите си, вместо да ги сдържа, докато си гризе ноктите.

Трябва да го предразположим да сподели тревогите си (ако има такива). Детето трябва да разбере, че гризането на ноктите е лош навик, който не само ще направи ръцете му грозни (и ще накара приятелчетата да му се подиграват), но и застрашава здравето му.

Не очаквайте мигновен резултат, веднъж установен навикът трудно се изкоренява.

Предложете му някаква алтернатива - дейност, движения, които да прави, за да замени вредния навик с нещо. Вакумът, който настъпва при спирането на дадено поведение, трябва да се запълни с друго поведение, а не с нищо.  Въртене на кичур коса, потриването на ръцете, подръпването на ухото - това са малко по-приемливи алтернативи на гризането на ноктите.

В никакъв случай не заплашвайте и не наказвайте - това е контрапродуктивно и ще доведе до задълбочаване на проблема.

Изминете пътя заедно

Поговорете с него и заедно изберете правилата, които ще се спазват - например да не си гризе ноктите на масата или когато сте навън. Когато детето е взело участие в изработването на правилата, е много по-вероятно да държи на спазването им.