От създаването на психоанализата и налагането й като метод е минало много време. Фройд като основен неин кръстник е автор на многобройни трудове с любопитно съдържание. Въпреки че виенският мъдрец има четивен и интригуващ стил (за разлика от един Юнг например), днес не разполагаме с достаъчно време да се потопим в тезите му, посветени на сънищата, грешките или неврозите. Както се казва - твърде много книги, твърде малко време.
Сега, немският клиничен психолог Кристфрид Тьогел и издателство "Колибри" ни предлагат книгата "Фройд набързо".

Тя представлява сбит „преразказ” на достъпен език на ключовите възгледи, теории и хипотези на Фройд за сънищата, несъзнаваното, нагоните, сексуалността, неврозите и религиозните практики.

Написана с вкус към провокацията, но вярна на фактите, „Фройд набързо” дава представа за отношенията на Зигмунд Фройд с не една и две знаменитости, в т.ч. Стефан Цвайг, Йозеф Бройер, Густав Малер, Карл Густав Юнг и Ромен Ролан.

На 10 март самият автор ще дойде у нас да представи книгата си. Премиерата ще се състои в литературен клуб "Перото".

Може да сте съгласни с тезите на човека с пурата, може да ги оспорвате, но при всички случаи е добре да ги поднавате - "Фройд набързо" дава именно тази възможност.

Това е изключително полезна и достъпна книга, панорамен поглед върху личността и търсенията на създателя на психоанализата. Съдържа кратък обзор на основните му студии, на неговите майсторски написани есета и на прочутите парадигматични случаи от практиката му. В Приложението са включени откъси от автобиографични текстове на Фройд, писма, обстойна библиография, представени са епизоди от живота му, разкриващи неговата страст към пушенето и пътуването, към древното и антикварното. Написана с научна добросъвестност и много увлекателно, „Фройд набързо“ е многостранен разказ, въвеждащ в света на една от най-забележителните фигури на XX век.