Всички искаме здрава, красива и лъскава коса, но понякога просто не разполагаме с време или парите за скъпи продукти и процедури. За щастие модните издания споделят с нас тайните на бекстейдж коафьорите, които знаят това-онова за поддържането на красива коса


Изсветляване

Напоследък много се говори за хайлайтъри и подобни продукти с енигматични имена - как да се възползваме от ефекта им без да пръснем куп пари за продукт, в чийто качества не сме сигурни. Изстискайте един лимон в чиния, потопете чиста четка за зъби в сока и минете косата от корена до върха. После седнете на слънце за поне 45 минути. Ако повтаряте процедурата по веднъж на всеки две седмици, косата ви ще изсветлее естествено.

Против наелектризиране

Това е много досадно, особено през зимата, когато носим шапки, шалове и т.н. Но по магазините за домакински принадлежности се продават антистатични кърпички, които се слагат в пералня. Вземете една така кърпичка и минете с нея косата, за по-сигурно после избършете и гребена и четката си.

Друго средство против електризиране е да спите върху копринена калъфка за възглавница. Освен от наелектризиране, то предпазва косата от начупване и късане, а е полезно и за кожата на лицето. Да не говорим колко е приятно.

За да не се електризира косата я бършете не с хавлия, а със стар Т-шърт и после я сушете на студената струя на сешоара. Памучният плат на фанелката не създава такова търкане като хавлията, а студената струя, ще държи кутилуките на косъма затворени.

Изчистване от продукти, които са затормозили косъма

Случва се понякога да прекалим със стилизиращите продукти и те да запушат кутикулите на косъма. Това води до често омазняване и пречи на естествения растеж на косата. Разрешението е в содата за хляб. Смесете сода с вода така, че да се получи паста и нанесете в корените. Ако смесите содата с чист ябълков оцет, ще получите здрава, чиста и бляскава коса.

Имате "лизнато"

При децата непокорните чупки са много чаровни, но пораснем ли, те ни създават проблеми, защото са доста упорити. Решението е да напръскате четка за зъби със силен лак за коса и да го втриете в непослушния участък.

DIY сух шампоан за тъмнокоси

Тъмнокосите и червенокосите се опасяват, че ако използват сух шампоан, той ще остави сивкави следи по косата. Решението е домашен сух шампоан. Прави се от две супени лъжици какао, две супени лъжици царевично нишесте и една щипка канела. Масажирайте с тази смеска корените и разрешете. Voilа!

 

За любители на плуването
За да предпазим косата си от хлора във водата на басейна, трябва хубаво да намокрим косата и щедро да я намажем с балсам, преди да сложим шапката за плуване. Така хлорът няма да се просмуква в косата, да я уврежда и да отмива боята, ако е боядисана.