Какво по-хубаво от съчетаване на моден фестивал с почивка до екзотична дестинация? Филипинската столица Манила предлага двете неща в едно

Вероятно първата ви асоциация са природните стихии, но Филипините определено имат какво да ми покажат и с какво да ви очароват. Държавата представлява архипелаг от около 7000 острова, което само по себе си говори за непозната екзотика и красива природа.

Често срещани в пътеписите, посветени на Манила, са думите "контраст" и "противоположност", тоест със сигурност има за всекиго по нещо. Старата част на града и нищетата са в противовес с лъскавите небостъргачи, оживените заведения и събитията на високо ниво.

Едно от тях е именно модният фестивал Manila Fashion Festival, който се е превърнал в ежегодно събитие.

Първото издание на фестивала е през 2014 г., а главно действащо лице е Рони Круз. Като изпълнителен директор на фирмата организатор Art Personas той коментира основната идея на Manila Fashion Festival като промяна в нагласата относно създаването на мода и ръководенето на моден бизнес.

Целта е поставяне на модата и онлайн търговията във Филипините под светлината на прожекторите - а това се осъществява чрез предоставената възможност зрителите на фестивала да поръчат артикулите, които са видели на дефилето, директно в интернет.

Снимка: Wikipedia

Азиатската мода определено е на почит в цял свят (или поне в някои от разновидностите си) и е завладяла онлайн шопинга. Немалко са примерите за онлайн магазини, които си набавят стоки от колегите в Азия, препродават цели колекции или заимстват идеи.

Сред най-известните дестинации са Корея, Япония, Хонконг, като амбицията на Круз и неговия екип е да поставят името на Филипините сред челните места в листата от фешън лидери. В процеса на осъществяване на тази идея те спомагат и за популяризирането на дизайнери и стилисти в родината, както и на фотографи, списания и други изявяващи се в бранша лица, превръщайки MFF (Manila Fashion Festival) не просто в събитие, а в цяла платформа за развитие и бизнес.

Компанията си партнира и с модни училища и академии в страната - дори показва произведения на техните възпитаници на подиума по време на фестивала. Наред с новобранците на пазара фестивалът представя и някои от най-големите в бранша, като списъкът с дизайнери наброява над 100 имена.

"Ние сме много талантливи и много сърцати - е посланието, което иска да изпрати Круз чрез фестивала. - Това е мода, стил, класа, иновация - това е също революция."

Доказателство за успеха на проекта е фактът, че се е превърнал не просто в ежегоден фестивал, а се провежда цели два пъти в годината. Първото издание за 2017 г. беше през март с подкрепа от PHILIPS.

Световноизвестната марка покани петима дизайнери от Филипините (Cheetah Rivera, Daryl Maat, Jaz Carezo, Brit Tripudio и Sassa Jimenez) да създадат и представят своите колекции, фокусирайки се върху различните материи и начините за гладенето им, показвайки един по-различен аспект от сътрудничеството между две индустрии.

Манила, снимка: Pixabay

Наистина думата "събитие" не описва напълно мащаба, размерите, идеята и осъществяването на целия проект, състоящ се от няколко дни дефилета, изложби, партита и конкурси. В натоварената програма се забелязва отново това така присъщо за Манила разнообразие и контраст.

Освен MFF, тази година екзотичната дестинация привлича посетители и с редица други интересни събития, сред които PokerStars Live Manila Super Series и Grand Prix Manila за гейминг ентусиастите, предприемаческо изложение за ориентираните към бизнеса, концерти на The Chainsmokers и Ед Шийрън за меломаните и много други.